A Compiz Fusion finomhangolása és testreszabása az Ubuntu Linux rendszeren

A sokak által közkedvelt Compiz Fusion rendkívül látványos és ötletes kiegészítőkkel szolgál rendszerünk felhasználóbarátabbá tételéhez, rengeteg funkcióját sokféleképpen finomhangolhatjuk a CompizConfig beállításkezelő segédprogramon keresztül. Valaki számára bonyolultnak, túlságosan részletesnek tűnhet a lehetséges beállítások sokasága, ezért szeretném ajánlani a következő alternatívát, amellyel többféleképpen beállított rendszert hozhatunk létre a beépülő profilok segítségével, melyek közül szinte egyetlen kattintással kiválaszthatjuk a számunkra éppen szükséges, általunk elmentett beállításokat.

1) Telepítés

Synaptic csomagkezelővel vagy Terminál (sudo aptitude install simple-ccsm) segítségével telepítsük fel a simple-ccsm nevű csomagot.

2) Használat

A csomag sikeres telepítése után indítsuk el a segédprogramot a Rendszer -> Beállítások -> Simple CompizConfig Settings Manager menüpontról.

Indítást követően az Animations fülön egyetlen kattintással ki- vagy bekapcsolhatjuk az ablakok mozgatásaira vonatkozó animációkat, vagy megadhatjuk az egyes mozgásokhoz (ablak nyitása és zárása, minimalizálás) használt animáció típusát.

A következő (Effects) fülön kiválaszthatjuk a megnyitott alkalmazások ablakai közül milyen látványos módon szeretnénk váltogatni (Switcher) a jól megszokott ALT+TAB billentyűk együttes lenyomásával, valamint további kiegészítőkkel (Additions) bővíthetjük.

A Desktop feliratú fülre kattintva a munkaasztal megjelenését tudjuk finomítani, amennyiben egynél több munkaasztalt használunk, az Appearance résznél megadhatjuk például azt is, hogy munkaasztalaink egy kocka oldalain legyenek (Desktop Cube), melyet kedvünkre forgathatunk az éppen elérni kívánt munkaasztal kiválasztásához. Ezenkívül megadhatjuk, virtuális munkaasztalaink együttese hány oszlopból (Desktop Columns) és sorból (Desktop Rows) tevődjön össze. Legalul pedig előnézeti képen az eredményt megnézhetjük (Desktop preview).

Az Accessibility fülön a kisegítő lehetőségekhez kapcsolódó beállításokat végezhetjük el a képernyők nagyítására vonatkozóan.

A legutolsó, Edges feliratú fülön pedig a képernyő, azaz a munkaasztal minden egyes oldalához, sarkához rendelhetünk az ablakok által előidézhető hatásokat.

3) Kapcsolódó leírások

- Az oldalon közreadottak

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.